Geschiedenis

De Ensors, genoemd naar Belgische kunstschilder James Ensor, zijn de belangrijkste prijzen in Vlaanderen voor audiovisuele fictie, docu en animatie. Zij worden traditioneel uitgereikt als slot van Filmfestival Oostende, dat zijn eerste editie kende in 2007.

Van jury naar academie

Ensor-beeldje door Yves Velter

Na enkele jaren creëerde het festival de Vlaamse Filmprijzen, die in 2010 en 2011 toegekend werden via een jury. Die traditie van jaarlijks wisselende jury werd onveranderd verdergezet vanaf 2012, toen de naam veranderde in De Ensors. 

In 2018 gaf Filmfestival Oostende een licentie aan een nieuwe vzw De Ensors, die als aparte organisatie de werking van De Ensors continueerde. Meteen verbreedde het draagvlak door de beoordeling in handen te geven van een zgn. ‘academie’, met inmiddels ruim 1.400 leden. De leden zijn allemaal professionals uit de Vlaamse audiovisuele industrie en allemaal hebben ze stemrecht. Hun lidmaatschap is gratis, maar vervalt als ze in een ruimere periode nalaten om hun stemrecht uit te oefenen.

De Ensors sluiten perfect aan bij het DNA van Filmfestival Oostende, dat vanaf zijn ontstaan steeds ruim aandacht schonk aan talent van eigen bodem. Hierdoor konden er niet alleen nauwere banden worden gesmeed met de audiovisuele sectororganisaties, maar ook met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Naast een stijgende bekendheid bij het brede publiek staan De Ensors vandaag ook symbool voor de groeiende internationale erkenning van de Vlaamse audiovisuele sector.

De prijs bestaat uit een beeld ontworpen door de Oostendse kunstenaar Yves Velter. De Waalse tegenhanger van de Ensors is Les Magritte du Cinéma. Jaarlijks is er een Ensor voor beste Franstalige Belgische film, als pendant van de Magritte voor de beste Vlaamse filmproductie.

Vzw De Ensors

Vzw De Ensors die de volledige organisatie op zich neemt van De Ensors, inclusief het Gala, krijgt daartoe een licentie van Filmfestival Oostende.

De Raad van Bestuur bestaat uit drie vertegenwoordigers van Les Films du bord de Mer, de vzw achter Filmfestival Oostende. Statutair is één van hen voorzitter.

Daarnaast hebben momenteel volgende audiovisuele beroepsorganisaties een stemgerechtigde vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur (met telkens ook een plaatsvervanger):
 

  • Acteursgilde 
  • Belgian Screen Composers Guild
  • Flanders Doc
  • Montage.be 
  • S.B.C.
  • Scenaristengilde
  • Unie van Regisseurs
  • V.O.F.T.P

Het Debat van De Ensors

In 2022 pakt vzw de Ensors uit met een betekenisvolle aanvulling bij het jaarlijkse Gala, dat in eerste instantie een gelegenheid is om de kwaliteit en de creativiteit van het vak te etaleren.

Door de jaren heen ontstond evenwel ook een vraag naar een moment van verdieping. Dat werd het Het Debat van De Ensors, waarin een gevarieerde groep van tenoren uit de branche het woord krijgt: overheid & beleid, producenten en andere gespecialiseerde beroepsorganisaties, distributeurs, afnemers, maar ook de pers. 

In het openingsweekend van het filmfestival vertrekken ze vanuit de vraag: “Als dit de nominaties zijn, wat zegt dat dan over ons vak?”. En daarbij krijgt elk panellid de kans om een duidelijk statement te lanceren en met facts & figures te onderbouwen – waarna het debat kan beginnen.

Een overzicht doorheen de jaren...

Het Gala van De Ensors van 23 januari 2021

Het Gala van De Ensors van 14 september 2019

Het Gala van De Ensors van 15 september 2018

Het Gala van De Ensors van 16 september 2017.

Het Gala van De Ensors van 16 september 2016.

Het Gala van De Ensors van 19 september 2015.