Ensor Academie

Sinds 2018 reikt De Ensor Academie de Vlaamse film- en televisieprijzen uit. De leden zijn allemaal professionals uit de Vlaamse audiovisuele industrie.

De Ensor Academie wordt ondersteund door volgende gildes: V.O.F.T.P., De Unie van Regisseurs, De Scenaristengilde, De Acteursgilde, S.B.C., BEMontage, Flanders Doc en de Belgian Screen Composers Guild.

Wie komt in aanmerking om lid te worden?

  • Iedereen die recentelijk actief was binnen de Vlaamse audiovisuele sector.
  • Niet-artistieke medewerkers van Vlaamse productiehuizen. Zij moeten zich wel inschrijven met het e-mailadres van het bedrijf waar ze bij werken.
  • Vaste personeelsleden van filmfestivals die een subsidie krijgen van het VAF. Zij schrijven zich in onder het e-mailadres van hun festival.

Iedere kandidaat registreert zich en geeft aan van welke van bovenstaande audiovisuele organisaties die lid is. Indien de kandidaat geen lid is van bovenstaande organisaties, moet die een IMDb-profiel hebben dat blijk geeft van de actieve professionele medewerking aan een film of televisieserie. De raad van bestuur van vzw De Ensors neemt de eindbeslissing of een kandidaat aanvaard wordt in de Ensor Academie.

Met ingang van 1 januari 2021 moet een lid minstens één maal in de drie jaar stemmen, zo niet verliest de persoon zijn lidmaatschap.

Als lid geniet je van de de volgende voordelen

  • Gratis lidmaatschap bij een vereniging voor en door de Vlaamse audiovisuele sector waarin alle creatieve en technische takken van de filmindustrie vertegenwoordigd zijn. 
  • Kans om te stemmen in elke categorie.
  • Toegang tot het interne screeningplatform gefaciliteerd door Sooner om alle producties die in aanmerking komen voor een Ensor te bekijken.

Ben je nog geen lid van De Ensor Academie?

Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden? Schrijf je dan snel in en bepaal mee wie een Ensor verdient. 

Ben je al lid van De Ensor Academie?

Dan hoef je niet opnieuw in te schrijven. Meld je in dat geval dan gemakkelijk aan. 

De Ensors worden uitgereikt op de slotdag van Filmfestival Oostende. Het Gala van De Ensors 2024 vindt plaats op zaterdag 3 februari 2024 in het Kursaal Oostende.