Ensor Beste Coproductie voor Kom Hier Dat Ik U Kus

Op 23 januari vindt het Gala van De Ensors 2021 plaats. In aanloop naar de uitreiking wordt er dagelijks een Ensor-winnaar bekend gemaakt tijdens Cinema Canvas. Vandaag neemt Annemie Degryse van Lunanime de Ensor voor Beste Coproductie in ontvangst voor Kom hier dat ik u kus.

Elk jaar wordt door de Raad van Bestuur van De Ensors, bestaande uit vertegenwoordigers uit alle audiovisuele beroepscategorieën (V.O.F.T.P., Scenaristengilde, Unie van Regisseurs, Acteursgilde, SBC, Belgian Screen Composers Guild, BeMontage), gestemd op de meest verdienstelijke coproductie van het jaar. Dat zijn producties waarvan minstens 10% van het totale productiebudget gefinancierd en uitgegeven is in Vlaanderen én de productie gesteund is door ofwel het Mediafonds, het Filmfonds, Screen Flanders of een Vlaamse omroep.

De verfilming van Kom Hier Dat Ik U Kus is bij uitstek het voorbeeld van een perfecte samenwerking tussen Nederland (productiehuis Submarine) en België (Lunanime). Een uitgebalanceerde mix van Nederlandse en Belgische input, met als basis het gelijknamige boek van Griet Op de Beeck, dat ook bij onze Noorderburen snel werd omarmd. 

Sabine Veenendaal, Nederlandse producent:

“Mede dankzij de prettige samenwerking met de coproducenten Annemie Degryse en Jan De Clercq van Lunanime is het ons gelukt om in beide landen de financiering in snel tempo in orde te krijgen.” 

Ook het schrijf- en regisseursduo Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevoorden werden door De Ensors geprezen. Zij maakten zich de bestseller van Griet Op de Beeck volledig eigen. Met hun achtergrond in documentaire vertaalden ze het boek naar een beklijvende karakterstudie waarin ze veel vrijheid lieten aan de invulling van de acteurs en actrices (o.a. Tanya Zabarylo, Tijmen Govaerts, Wine Dierickx, Tom Vermeir en Valentijn Dhaenens). Afgelopen weekend nam Annemie Degryse van productiehuis Lunanime de Ensor voor Beste Coproductie in ontvangst.

Bekijk hier de reactie van het regisseursduo Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevoorden.

Bekijk hier de reactie van Sabine Veenendaal.

Video