De Patrick en De Twaalf grote winnaars van de Ensors 2021

Vanavond zijn voor de elfde keer De Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen, uitgereikt. Door de covid-19-pandemie was het onmogelijk om een slotgala te organiseren zoals men dat gewoon is op Filmfestival Oostende. Er werd samen met Canvas gezocht naar een creatieve oplossing die resulteerde in een volledige covid-proof live televisie-uitzending. 

Het Gala van De Ensors 2021

In een leeg Kursaal Oostende openden Wim Opbrouck en Martha Canga Antonio de ceremonie, bijgestaan door de Antwerpse band KRANKk, met een sprankelend ‘Ostend By Night’. De genomineerden volgenden de show in Hotel Thermae Palace, volledig covid-proof, met Michaël Pas als gastheer. In een mix van live-uitreikingen en beeldhommages werden de winnaars van 22 categorieën bekend gemaakt.

De Patrick’ van Savage Film was de absolute winnaar in de categorie Film. De film van Tim Mielants wist maar liefst zeven van haar dertien nominaties te verzilveren, met de Ensors voor Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario, Beste Acteur (Kevin Janssens), Beste D.O.P., Beste Kostuum en Beste Art Direction.

Voor Televisie was ‘De Twaalf’, de Eyeworks productie van regisseur Wouter Bouvijn, de grote winnaar.  De fictiereeks won ook zeven Ensors: Beste TV-Serie, Beste Regie, Beste Scenario, Beste Montage, Beste Sound Design, Beste Acteur (Josse De Pauw) en Beste Actrice (Maaike  Cafmeyer). 

Daarnaast viel ook Mauro Pawlowski in de prijzen. Hij schreef de Beste Soundtrack voor ‘Cleo’ van Eva Cools. Maaike Neuville werd bekroond voor haar acteerwerk in ‘All Of Us’ van Willem Wallyn. ‘Mother’ van Kristof Bilsen en ‘De Onfatsoenlijken’ van Luc Lemaitre waren de winnaars in de categorieën Documentaire Film en Tv-serie. De Ensor voor Beste Jeugdfilm ging naar ‘De Familie Claus’ en er was ook voor het eerst een Ensor voor Animatiefilm, die ging naar ‘Vos en Haas’.

De afgelopen week werd er tijdens Cinema Canvas vooruitgeblikt naar het Gala van De Ensors. Ook daar werden al enkele winnaars bekend gemaakt. Zo namen Adil & Bilall de Ensor Albert Bert Prijs voor Internationale Doorbraak in ontvangst, won ‘Kom Hier Dat ik U Kus’ de Ensor voor Beste Coproductie en werd revelatie Anthony Nti bekroond als ‘Belofte van het Jaar’. Uit een shortlist van negen kortfilms won ‘Stephanie’ van Leonardo Van Dijl de Ensor voor Beste Kortfilm. In het moeilijk jaar voor de bioscoopsector ging Jan Verheyen lopen met de Box Office Award voor zijn vierde film in de ‘F.C. De Kampioenen’-reeks. Tot slot reikte het Filmfestival van Oostende twee Lifetime Achievement Awards uit, aan acteur Jaak Van Assche & aan voormalig-intendant Erwin Provoost. 

De Ensors zijn een initiatief van Filmfestival Oostende (FFO) en de organisatie is in handen van vzw De Ensors met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Resultaten

 1. Beste Film: De Patrick door Savage Film 
 2. Beste Regie Film: Tim Mielants voor De Patrick 
 3. Beste Scenario Film: Benjamin Sprengers en Tim Mielants voor De Patrick 
 4. Beste Acteur Film: Kevin Janssens voor De Patrick
 5. Beste Actrice Film: Maaike Neuville voor All Of Us 
 6. Beste TV-serie: De Twaalf door Eyeworks Film & TV Drama 
 7. Beste Regie TV-serie: Wouter Bouvijn voor De Twaalf 
 8. Beste Scenario TV-serie: Bert Van Dael en Sanne Nuyens voor De Twaalf
 9. Beste Acteur TV-serie: Josse De Pauw voor De Twaalf
 10. Beste Actrice TV-serie: Maaike Cafmeyer voor De Twaalf
 11. Beste Montage: Bert Jacobs voor De Twaalf 
 12. Beste D.O.P.: Frank van den Eeden voor De Patrick 
 13. Beste Art Direction: Hubert Pouille en Pepijn Van Looy voor De Patrick 
 14. Beste Make-up: Daphnée Beaulieux, Erwan Simon en Véronique Dubray voor Yummy
 15. Beste Kostuum: Valerie Le Roy voor De Patrick
 16. Beste Muziek: Mauro Pawlowski voor Cleo 
 17. Beste Sound Design: Matthias Hillegeer voor De Twaalf 
 18. Beste Documentaire Film: Mother van Kristof Bilsen 
 19. Beste Documentaire TV: De Onfatsoenlijken van Luc Lemaitre 
 20. Beste Animatie: Vos en Haas door APC Kids
 21. Beste Jeugdfilm: De Familie Claus door Dingie 
 22. Beste Kortfilm: Stephanie van Leonardo Van Dijl
 23. Beste Coproductie: Kom Hier Dat ik U Kus (Lunanime & Submarine)
 24. Belofte van het Jaar: Anthony Nti
 25. Box Office Award: Viva Boma! van Jan Verheyen
 26. Albert Bert Prijs voor Internationale Doorbraak: Adil El Arbi & Bilall Fallah
 27. Lifetime Achievement Award: Jaak Van Assche & Erwin Provoost

Herbeleef het Gala van De Ensors 2021

Video