2018

Zaterdag 15 september werden de Ensors 2018 uitgereikt tijdens een feestelijk Gala in het Kursaal van Oostende. Nieuw in 2018 werden voor het eerst, naast het bekronen van het beste van de Vlaamse film, ook Ensors uitgereikt voor beste Vlaamse televisieseries

Bovendien werden voor het eerst de winnaars gekozen via het nieuwe systeem van de Ensor Academie, waarin alle gildes en unies uit de sector vertegenwoordigd zijn. Maar liefst 1300 filmprofessionals woonden de show bij, die gepresenteerd werd door Francesca Vanthielen.

Le fidèle van Michaël R. Roskam en Zagros van Sahim Omar Kalifa wonnen ex aequo de prijs voor Beste Film. Daarnaast won Le fidèle, het donkere liefdesdrama van Michaël R. Roskam in een productie van Savage Film, nog vijf andere Ensors, namelijk Beste Regie (Michaël R. Roskam), Beste Acteur (Matthias Schoenaerts), Beste Production Design (Geert Paredis, Kristin Van Passel, Mariel Hoevenaars), Beste Montage (Alain Dessauvage) en Beste D.O.P. (Nicolas Karakatsanis). Zagros kreeg naast de Ensor voor Beste film ook de prijs voor Beste Scenario, dat geschreven werd door Sahim Omar Kalifa en Jean-Claude van Rijckeghem.
 
Actrice Natali Broods verzilverde haar nominatie voor Beste Actrice voor haar rol in de film Façades van Kaat Beels & Nathalie Basteyns.
Cargo van Gilles Coulier, in een productie van De Wereldvrede, kreeg een Ensor voor Beste Muziek, die door Liesa van der Aa geschreven werd.
 
Bij de televisiereeksen was Tabula rasa de grote winnaar met vijf beeldjes: Beste TV-serie (Kaat Beels & Jonas Govaerts, Caviar), Beste Regie (Kaat Beels en Jonas Govaerts), Beste Scenario (Malin-Sarah Gozin, Veerle Baetens, Christophe Dirickx), Beste Acteur (Peter Van den Begin) en Beste Actrice (Veerle Baetens). Productie was in handen van Caviar.
 
De Genste film Rabot, in een regie van Christina Vandekerckhove, won Beste Documentaire in een productie van Inti Films. Beste Jeugdfilm ging naar Rosie & Moussavan Dorothée Van Den Berghe in een productie van Caviar.
 
Voor het eerst werd ook een Ensor uitgereikt voor Internationale Verdienste van het Jaar. Deze eer viel te beurt aan regisseur Jakob Verbruggendie met zijn Amerikaanse reeks The Alienist een Emmy nominatie in de wacht sleepte en eerder al de seizoensfinale van House of Cards mocht regisseren. Dichter bij huis ontving FC De Kampioenen 3– Forever de Box Office Prijs. Ook nieuw dit jaar was de prijs voor Beste Debuut, die regisseur Lukas Dhont voor zijn film Girl in ontvangst mocht nemen. De Telenet Publieksprijs ging naar Patser van Adil El Arbi en Bilall Fallah.

De Ensors zijn een initiatief van Filmfestival Oostende (FFO) en de organisatie is in handen van vzw De Ensors met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

PALMARES van de winnaars

 1. Beste Film: Le fidèle (van Michaël R.Roskam, productie Savage Film) & Zagros (van Sahim Omar Kalifa, productie A Private View)
 2. Beste Regie Film: Michaël R. Roskam (Le fidèle)
 3. Beste Scenario Film: Sahim Omar Kalifa, Jean-Claude van Rijckeghem (Zagros)
 4. Beste Acteur Film: Matthias Schoenaerts (Le fidèle) 
 5. Beste Actrice Film: Natali Broods (Façades)
 6. Beste Director of Photography Film: Nicolas Karakatsanis (Le fidèle)
 7. Beste Production Design Film: Geert Paredis, Kristin Van Passel, Mariel Hoevenaars (Le fidèle)
 8. Beste Muziek Film: Liesa van der Aa (Cargo)
 9. Beste Montage Film: Alain Dessauvage (Le fidèle)
 10. Beste Documentaire: Rabot van Christina Vandekerckhove (productie Inti Films)
 11. Beste Jeugdfilm: Rosie & Moussa van Dorothée Van Den Berghe (productie Caviar)
 12. Beste TV-serie: Tabula rasa van Kaat Beels & Jonas Govaerts (productie Caviar)
 13. Beste Scenario TV-serie: Malin - Sarah Gozin, Veerle Baetens, Christophe Dirickx (Tabula rasa)
 14. Beste Regie TV-serie: Kaat Beels & Jonas Govaerts (Tabula rasa)
 15. Beste Acteur TV-serie: Peter Van den Begin (Tabula rasa)
 16. Beste Actrice TV-serie: Veerle Baetens (Tabula rasa)
 17. Beste Box – Office: FC Kampioenen 3 – Forever
 18. Beste Debuut Nationaal: Girl (van Lukas Dhont)
 19. Beste Telenet Publieksprijs: Patser (Adil El Arbi en Bilall Fallah)
 20. Internationale verdienste van het jaar: Jakob Verbruggen

Gelieve de volledige lijst in bijlage terug te vinden.