De Ensors verhuizen naar januari

Vanuit het Vlaamse bestuursniveau was er vraag naar een betere spreiding van de grote filmfestivals. Deze betere spreiding kan een positief effect hebben op de spreiding van de releasekalender van Vlaamse Films. Filmfestival Oostende zal daarom in de toekomst in januari georganiseerd worden, in het hart van het filmseizoen en in de aanloop van de grote Internationale Festivals zoals Berlijn en Cannes. En ook de Ensors, die onlosmakelijk gekoppeld zijn aan Filmfestival Oostende, verhuizen mee.

Voor de Ensors is de verplaatsing van FFO naar januari als thuiskomen, op een plek waar je nog nooit eerder was. 

Rond de jaarwisseling is iedereen bezig met lijstjes en prijzen. Met evalueren en nomineren. Met wat goed was en van dat goede: het beste.  De eerste maand van het jaar is voor de Ensors zonder discussie een veel betere en logischere periode.

Begin september is de actualiteit het niéuwe seizoen, niet het voorbije. Voor de Ensors was onlosmakelijk verbonden zijn aan het flink groeiende Filmfestival Oostende, niet alleen een opportuniteit maar ook een galante oplossing. Januari is echter optimaal. Bovendien zitten we dan in de aanloop naar de Oscars, wat qua Academy-mood kan dat tellen. 

Voor hun 11de editie verhuizen de Ensors dus mee met het festival. Een stap waar we enthousiast over zijn, maar toch ook de nodige tijd willen nemen. Het 11e Ensorjaar wordt dus extra-large. Het zal in principe de periode omvatten van 1 augustus 2019 tot 30 november 2020. 

Rond de eindejaarsperiode zullen we de nominaties bekend maken, in januari volgt de definitieve stemming.

Overigens gaat het uitstekend met de Ensor-Academie: tegenover 407 leden in augustus 2018, zijn er één jaar later liefst 838 stemgerechtigden - een ruime verdubbeling! De doelstelling om de representativiteit te verhogen is dus overtuigend gehaald.

Ook in het bestuur is de vertegenwoordiging van de sector toegenomen, nu Flanders Doc er specifiek de documentairemakers vertegenwoordigt. Alle stichtende leden bleven overigens actief: V.O.F.T.P, de Unie van Regisseurs, de Scenaristengilde, S.B.C., montage.be, de Belgian Screen Composers Guild, de Acteursgilde en vertegenwoordigers van Les Films du Bord de Mer vzw.

Inmiddels benut het VAF de Ensor Academie graag als platform voor informatie naar of toetsing bij de brede professionele sector.  

Het Gala van de Ensors blijft  traditioneel doorgaan op de laatste dag van het festival op 23 januari 2021.