Het beste van Kortfilmfestival Leuven 2020

Het Kortfilmfestival Leuven brengt vrijdag (26/2) samen met Dalton Distribution een kortfilmcompilatie van elf kortfilms uit op Video on Demand. In een filmjaar als 2020 met gesloten bioscopen, afgelaste filmreleases en heel wat online filmpremières, kon de Vlaamse kortfilm niettemin heel wat mensen bekoren. Met selecties voor het Filmfestival van Berlijn, Cannes én de Semaine de la Critique zijn we zeker van een nieuwe lichting Vlaamse filmmakers waarvan we het laatste nog niet gezien hebben.

Het eerste deel korte films bestaat uit zes kortfilms die het voorbije jaar bekroond werden: Versailles (Hyun Lories), Easter Eggs (Nicolas Keppens), Zonder Meer​ (Meltse Van Coillie), Ensor-winnaar Stephanie​ (Leonardo Van Dijl), Ada​ (David Williamson) en Mia​ (Christina Vandekerckhove). Alle films worden kort ingeleid door Kortfilmfestival programmator Vincent Langouche. De selectie zal beschikbaar zijn op ZED vanuit je zetel, Cinema bij je thuis, Proximus Pickx en Sooner.

Versailles​ - Hyun Lories (VAF Wildcard Fictie)

Hyon Lories is geen onbekende bij het filmfestival van Oostende, in 2019 won de regisseur nog de Student Pitch en op Film Fest Gent ging hij in het najaar van 2020 met de publieksprijs van de Belgian Student Shorts naar huis. Versailles vertelt het verhaal van Sanaa, die terugkeert naar huis om het contact met haar zus te herstellen.

Easter Eggs​ - Nicolas Keppens (Publieksprijs Vlaamse Animatie op het Kortfilmfestival Leuven, Beste Kortfilm Anima Festival, Officiële selectie Berlinale Shorts 2021)

Easter Eggs is de nieuwe tragikomisch absurdistische film van de makers van Wildebeest. In de kortfilm gaan de twee protagonisten, ingesproken door Rik Verheye (Callboys) en Victor Polster (Girl), op zoek naar exotische vogels om door te verkopen en zo een mountainbike te bemachtigen. De film ging vorige week nog naar huis met de Prijs voor Beste Belgische Kortfilm, geschonken door Sabam, op het (online) Anima Festival. 

Zonder Meer​ - Meltse Van Coillie (Eervolle Vermelding van de jury op het Kortfilmfestival van Leuven, Officiële selectie Berlinale Shorts 2021)

Een camping wordt opgeschrikt door de plotse verdwijning van een jongen van zes. Het verhaal wordt verteld door de ogen van de kleine Lucie en haar broer Jeroom. 

Stephanie​ - Leonardo Van Dijl (Genomineerd voor de officiële competitie van het Filmfestival van Cannes, Ensor voor Beste Kortfilm 2021)

Stephanie is de derde en laatste film van Leonardo zijn sportieve trilogie. Na zijn debuut Get Ripped en tweede (afstudeer)film Umpire kreeg hij een Wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) op. Dankzij deze steun kon hij onder begeleiding van productiehuis De Wereldvrede en regisseur Fien Troch (Home) Stephanie realiseren. Stephanie vertelt het verhaal van een elfjarige gymnaste, vastberaden om de landstitel te bemachtigen ondanks de hoge verwachtingen die daarmee gepaard gaan.

Ada​ - David Williamson (Winnaar Beste Cinematografie op het Kortfilmfestival van Leuven)

David Williamson is oorspronkelijk een Belgische cinematograaf, verantwoordelijk voor de beelden van onder andere Le Ciel Flamand, Bevergem en De Dag. In 2020 debuteerde hij als regisseur met deze kortfilm, waarin Ada wordt aangeklaagd voor een moord die ze niet gepleegd heeft. 

Mia​ - Christina Vandekerckhove (HUMO Award op het Kortfilmfestival)

Drie jaar na haar documentaire over de ondertussen afgebroken Gentse woontorens in het Rabot stelde Vandekerckhove in 2020 haar eerste fictieproject voor met in de hoofdrol Sofie Delceir. In de korte film wordt thuisverpleegster Mia tijdens haar huisbezoeken geconfronteerd met zichzelf. Voor de Lockdown-reeks op één regisseerde ze ook de aflevering Stella met Peter Van de Begin en Dominique Van Malder.

 

Alle films zijn Nederlands gesproken of ondertiteld. Totale duurtijd: 1u48.