(Her)bekijk hier de Ensor winnaars

Het Ensor Gala zit erop, de winnaars zijn gekend, en zo is de week van de Vlaamse film en series ten einde. Gelukkig zijn de Ensor winnaars via verschillende platformen beschikbaar om te (her)bekijken. Als volgt een overzicht.

De Twaalf  - Beste TV-Serie, Beste Regie Tv-Serie, Beste Scenario Tv-Serie, Beste Montage, Beste Sound Design, Beste Acteur (Josse De Pauw) en Beste Actrice (Maaike  Cafmeyer) - Beschikbaar op Netflix

Heeft Frie Palmers (Maaike Cafmeyer) haar dochter en haar schoolvriendin vermoord? De dramareeks vogt de volksjury in een Belgisch assisenproces. Twaalf juryleden, elk het hun eigen problemen, moeten beslissen over het lot van een vrouw die ervan wordt beschuldigd haar beste vriendin en dochter te hebben vermoord. 

"One of the most complex, nuanced and gripping courtroom dramas I've ever seen. Naturalistic and extraordinary. Beautiful and gritty. A study of humanity, morality, integrity and consequence." schreef de bekende en succesvolle Britse tv-maker en acteur Ricky Gervais. Het compliment sloeg als een bom in bij de makers van de één-reeks De Twaalf. De Eyeworks productie van regisseur Wouter Bouvijn was dan ook de grote winnaar tijdens de Ensors in de categorie Televisie

De Patrick - Beste Film, Beste Regie Film, Beste Scenario Film, Beste Acteur (Kevin Janssens), Beste D.O.P., Beste Kostuum en Beste Art Direction - Beschikbaar op Sooner

Het debuut van Tim Mielants was de grote winnaar op de Ensors en wist maar liefst zeven van de dertien nominaties te verzilveren. De tragikomedie vertelt het verhaal van Patrick, die samen met zijn ouders op een naturistencamping woont. Wanneer zijn vader sterft, moet hij de leiding overnemen. Maar Patrick heeft andere zorgen aan zijn hoofd: zijn favoriete hamer is kwijt. De zoektocht naar zijn hamer, wordt een existentiële zoektocht naar zichzelf. 

Opvallend is de vertolking van Kevin Janssens, die met de Ensor Beste Acteur naar huis ging. Hij kwam maar liefst 17 kilo bij voor de rol en is haast niet te herkennen. Hij vertelt openhartig over de invulling van zijn rol als Patrick in Cinema Canvas op VRT NU

All of us - Beste Actrice Film - Beschikbaar op Sooner

All Of Us is de film van scenarist-regisseur Willem Wallyn die een indrukwekkende ensemble cast wist te strikken met bekend en minder bekend Vlaams talent. Maaike Neuville sleepte dan met haar rol de Ensor voor Beste Actrice Film in de wacht. 

De film vertelt het tragikomische verhaal van huisvrouw Cathy, die nog maar enkele maanden te leven heeft. Ze komt terecht in een zelfhulpgroep van terminale patiënten die geleid wordt door therapeute Els, die zelf in volle midlifecrisis zit. Cathy beslist om haar familie niet in te lichten over haar toestand, maar heeft wel een plan. Ze wil dat haar jongere zus, na haar dood, haar rol in haar gezin overneemt, als vrouw én als moeder. 

Yummy - Beste Make-Up - Beschikbaar op Sooner

De eerste Vlaamse zombie film was met Yummy een feit. Met de tagline 'Facelifts, boob jobs… and zombies'  is de toon meteen gezet. Het is dan ook geen verrassing dat de film met de Ensor Beste Make-up naar huis ging. 

In Yummy vertrekt een jong koppel (Maaike Neuville en Bart Hollanders) samen met hun (schoon)moeder naar een Oost-Europees ziekenhuis om een goedkope borstverkleining te laten uitvoeren. Al snel botsen ze in een verlaten afdeling op een vastgebonden vrouw. Wanneer ze de vrouw vrijlaten, breekt de hel los.

Cleo - Beste Muziek - Beschikbaar op Sooner

Cleo (17) overleeft een verkeersongeval waarbij haar ouders om het leven komen. Haar liefhebbende oma probeert Cleo en haar broertje een warm nest te bieden, maar moet het ontgelden met een rebelse tiener. Cleo zoekt troost in haar pianospel en de muziek van Rachmaninov, maar ook in de oudere, mysterieuze Leos… 

Naast Rachmaninov, zorgt ook Mauro Pawlowski voor de muziek. Zijn eerste volledige soundtrack voor een film werd dan ook beloont met een Ensor voor Beste Muziek. 

Mother - Beste Documentaire Film - Beschikbaar op Sooner

Weinig hedendaagse Belgische documentairemakers hebben het internationaal zo ver getroffen als Kristof Bilsen (Elephant’s Dream), maar in eigen land bleef hij nog te vaak onder de radar. Tot dit weekend, waar hij in de prijzen viel met de Ensor voor Beste Documentaire Film en zo ook de erkenning die hij verdient kreeg voor zijn documentaire Mother.

In Mother volgt Bilsen een uniek verzorgingstehuis, gevestigd in Thailand, voor Europeanen met vergevorderde Alzheimer. Met veel liefde zorgt de Thaise Pomm er dag en nacht voor de Zwitserse Elisabeth, een één-op-één verzorging die in Europa onbetaalbaar zou zijn. Het lijkt een win-win, maar Pomm leeft noodgedwongen ver weg van haar familie om hun financieel te kunnen ondersteunen. Een prachtige en ontroerende reflectie over de zorgende rol, moederschap, dementie en een onverwachte vorm van mantelzorg.

De Onfatsoenlijken - Beste Documentaire TV - Beschikbaar op VRT NU

Het populisme is alomtegenwoordig in de Europese Unie. De verkiezingen in elke lidstaat zijn stilaan perfect te voorspellen: de populistische partijen scoren, de traditionele partijen krijgen klappen. De stem van de boze burger klinkt almaar luider, zowel aan de linker- als aan de rechterzijde. De polarisatie neemt toe. Waarom zijn zoveel burgers boos? Deze zevendelige documentaireserie van Luc Lemaitre zoekt het antwoord in de levensverhalen van mensen die zich afkeren van de traditionele politiek. Wie zijn ‘de onfatsoenlijken’ die de Europese Unie laten daveren op haar grondvesten?

Vos & Haas - Beste Animatie - Beschikbaar op Sooner

Vos en Haas komen al meer dan 20 jaar tot leven in talrijke boeken van Sylvia Van den Heede. Het kon dan ook niet anders of de avonturen van deze twee vrienden moesten verwerkt worden in een animatiereeks. De reeks draait om de goedaardige levensgenieter Vos en de verstandige, gevoelige Haas. Vos bewondert Haas' intelligentie, maar tegelijkertijd helpt Vos Haas te genieten van het leven en de schoonheid van kleine dingen in te zien. 

De Familie Claus - Beste Jeugdfilm - Beschikbaar op Netflix

De Familie Claus vertelt het verhaal van Jules Claus, vertolkt door jong acteertalent Mo Bakker, die niet van kerst houdt na het overleden van zijn papa. Wanneer hij zijn grootvader (Jan Decleir) helpt in de speelgoedwinkel, ontdekt hij de magische tradities van zijn familie. 

Stephanie - Beste Kortfilm - Tickets via JEF Festival

Stephanie is de derde en laatste film van Leonardo Van Dijl zijn sportieve drieluik. In 2013 begon hij aan de LUCA School of Arts in Brussel aan zijn debuut Get Ripped, dat tijdens Outfest Los Angeles de Grand Jury Award in de wacht sleepte. Zijn tweede (afstudeer)film Umpire debuteerde op het Filmfestival van Locarno en kreeg een eervolle vermelding op San Sebastian Film Festival. Umpire leverde hem als kers op de taart een Wildcard (€60.000) van het Vlaams Audiovisueel Fonds op. Dankzij deze steun kon hij, onder begeleiding van Fien Troch (Home) en productiehuis De Wereldvrede, zijn project Stephanie verwezenlijken. Stephanie vertelt het verhaal van een elfjarige gymnaste, vastberaden om de landstitel te bemachtigen ondanks de hoge verwachtingen die daarmee gepaard gaan. 

F.C. De Kampioenen: Viva Boma! - Box Office Award - Beschikbaar op Streamz

Na de dood van Boma wordt Ronaldinho klaargestoomd als nieuwe PDG van de ‘Boma Vleesindustrie NV’. Maar zijn hart ligt meer bij het voetbal – en bij Niki, zijn nieuwe vlam. De bedroefde Kampioenen gaan elk op hun eigen manier om met het verlies en met Boma’s erfenis. En bij wijze van ultiem eerbetoon aan Boma willen ze de ‘Viva Boma’ worst lanceren tijdens Aalst Carnaval.

De vierde Kampioenenfilm werd gerealiseerd in samenwerking met de Aalsterse carnavalsvereniging AKV De Lodderoeigen. Zij mochten in overleg met het productieteam van Verheyen de kostuums en attributen mee ontwerpen. Viva Boma! is de laatste productie met Johny Voners, beter bekend als Xavier Waterslaeghers, die enkele maanden na de première overleed. 

Kom Hier Dat ik U Kus - Beste Coproductie - Binnenkort in de cinema

Mona is negen jaar oud als haar moeder bij een auto-ongeluk komt te overlijden. Haar vader Vincent krijgt al snel een nieuwe vriendin Marie, die het gezin inkomt als vervangende moeder en alle aandacht opeist. Mona maakt er op haar manier maar het beste van, want ze wil niet dat dit nieuwe gezin ook uit elkaar valt. 

Zes jaar na hun Gouden Kalf-winnende documentaire Ne me quitte pas bewijzen Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden zich opnieuw met hun fictiedebuut Kom hier dat ik u kus. Het regisseursduo buigt zich voor deze film opnieuw over een roman van Griet Op de Beeck: "Niels van Koevorden en Sabine Lubbe Bakker zijn bijzondere artiesten met een fascinerende visie op film maken. Dat net zij mijn verhaal het hunne zullen maken, vind ik een opwindende gedachte. Ik leef in blijde verwachting van vast iets belangwekkends op komst”. De film ging op het Nederlands Film Festival in première en won de Prijs van de Nederlands Filmkritiek, de persprijs die wordt gejureerd door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten.

Hier vind je een overzicht van alle winnaars.